Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаСъбота, 05.18.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 18
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » 2013 » Февруари » 3 » 12 Януари - История на чудотворната икона на Св. Богородица, наречена „Млекопитателница”
11:29 AM
12 Януари - История на чудотворната икона на Св. Богородица, наречена „Млекопитателница”

   Чудотворната икона на Св. Богородица, наречена „Млекопитателница” представя Младенеца Христос в ръцете на Светата Дева, която го кърми. Изображението се базира на вярата на Църквата, че Божията Майка кърмила въплътения Иисус Христос като свой син, което било изповядано от жената, обърнала се към Христос с думите: „блажена е утробата, която Те е носила, и гърдите, от които си сукал!” (Лука 11:27). За тази истина също говорели и писали и Светите Отци на Православната църква. Свети Ефрем Сирин казва в песнопенията на Рождество Христово: "От утробата на Дева излязъл Младенец, и с мляко се е хранил и расъл като дете - Син на Господаря на всичко. Светата Дева - Майка му давала на Христа мляко, и той като човек се е хранил с нейното мляко. Когато Господ се е хранил с млякото Мариино, тогава точел живот за целия свят." И други църковни писатели и поети са писали за това, като някои от техните творения са влезли и като богослужебни песнопения. Едно от тези песнопения (Ексапостилария на Успение Богородично) е изписано на хилендарската икона Млекопитателница, намираща се в постницата на Св. Сава в столицата на Св. гора Атон – Карея.


Според Хилендарското предание, днешната хилендарска икона Млекопитателница се намирала в лаврата на св. Сава Освещени, който е основател през VІ век на най-голямата лавра на Изтока, намираща се на 19 километра южно от Йерусалим.

През ХІІІ век в Палестина пристигнал царствения поклонник Ростислав. По късно той приел монашеско пострижение с името Сава и станал първия Сръбски архиепископ.

В 1217 г., той посетил лаврата на св. Сава Освещени. Тогава му били дадени иконата Млекопитателница, игуменския жезъл и Богородичната икона Троеручица, която принадлежала на св. Йоан Дамаскин. След завръщането си в Света гора Атонска, св. Сава оставил иконата Троеручица в Хилендар, а жезълът - в килията Моливдоклисия (а след това в килията Патерици). Иконата Млекопитателница пренесъл в постницата на Карея, наречена Типикарион. Постницата е посветена на св. Сава Осветени, а иконата Млекопитателница е поставена вдясно от царските двери, на мястото на Господната икона, която е на лявата страна. Въпреки, че тази практика е необичайна, Вселенската църква е позволила това.

Празникът на тази чудотворна икона е на 12 януари.

Чудотворно копие на тази икона се намира в руския скит на Света гора „Св. пророк Илия”. Времето на нарисуването и е неизвестно. През 1848 г. схимонах Игнатий бил благословен да отиде в Русия с тази икона за събиране дарения. Станали много чудеса, записани на сребърна табелка, на гърба на иконата. Иконата била украсена с позлатен обков. Съставена и била служба, от която привеждаме тропара:

Тропар гл. 3

По волята на Отца си заченала сина Божий безсеменно, от Божествения Дух, познала си Младенеца, Който преди векове е роден от Отца без майка, а заради нас стана плът от Теб без баща, и си го кърмила с мляко. Затова не преставай да го молиш да избави душите ни от скърби.

Текст: Милен Бакалов

Източници: Никодим Хиландарац - Икона Богородице Млекопитатељнице и Чудотворните икони на св. Богородица, Света гора Атон, Славянобългарски манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф”, с. 61
Views: 8891 | Дабавено от:: kd503_b | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Регистроция | Влез ]
Търсене
Календар
«  Февруари 2013  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©