Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаСъбота, 05.18.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 18
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » 2012 » Август » 13 » Иконата на "Умиление" (Образ от ръка ненаправен) беше в гр.Бяла
3:38 PM
Иконата на "Умиление" (Образ от ръка ненаправен) беше в гр.Бяла

От 12 до 13 Август Иконата на "Умиление" от с. Локот, Брянска област беше в град Бяла. 


Чудото с мироточенето от иконата „Св. Богородица - Умиление” в с. Локот, Брянска област

Собственикът на иконата на Св. Богородица (Серафимо – Дивеевска) „Умиление” Виктор Владимирович Ремезов разказал как в 1994 г., влизайки със съпругата си в магазина „Детски свят” купили два останали стари календара с изображение на любимата им икона на преподобния Серафим Саровски и ги окачили в дома си.

В началото на ноември 1999 г., в три часа посред нощ, Наталия Николаевна почувствала благоухание. Решили да поставят иконата в рамка, и обръщайки я, видели, че от другата страна се проявил лика на Майката Божия. Извикали свещеник, изпели акатист и иконата замироточила. Тя мироточи и до днес, с изключение на периодите на Великия пост. Направили и двустранен обков, като от другата страна този обков следва рисунъка на проявилия се образ, а на главата на Св. Богородица има корона. Ремезови били удивени, когато видели точно такава корона на обкова на иконата на преподобни Серафим. Поставена в кивот, иконата мироточи и вътре в него и често със струйки миро се покрива и външната част на стъклото. Лицевата страна на иконата, в продължение на толкова години, покрита с миро, въпреки законите на физиката, то не се пропива през хартията. От другата страна с маслен слой е покрито само проявилото се изображение. Заради обкова, ние не можем да го видим напълно, но на показаните фотографии в района на утробата на св. Богородица се проявява лика на Христа от Торинската плащаница.

И до днес иконата обилно мироточи сама. Мироточат и поставените пред нея икони на многочислените поклонници. С миро се покриват и хляба и водата, поставени там. Някой път и под формата на ръмящ дъждец с миро биват поръсени и богомолците. Старите икони в този дом се обновяват, разпадналите се – се поправят, обковите от бял метал пред очите на хората се покриват със злато (наистина, хазяина, смеейки се, отбелязва, че химически анализ никой не е правил, затова засега става въпрос само за цвета). На експерти били предоставени видеозаписи с мироточене в Локте.

Протойерей Александър Митрушин, настоятел на храма, посветен на иконата на Божията майка „Всех скорбящих радост”, Орловска епархия, отбелязва, че и растенията реагират на иконата. Свещеникът си спомня случай, когато негов енориаш, получил изсушена роза, украсявала някога този образ, бил принуден да спре колата си, с която се прибирал в дома си със своя подарък – купето се изпълнило със силно благоухание и стъклата се покрили с роса.

Случвали са се и случаи на чудесно изцеряване на тежкоболни след молитва пред този образ. Така на жителката на Брянск, която се готвела за сериозна онкологична операция, след пътуването й в Локот, ултразвуковото сканиране не открило тумор. Пазителката на иконата Наталия Николаевна, бидейки сама лекар, настоятелно съветвала жената все пак да се оперира. На мястото на тумора, зарегистриран със снимки и анализи, в процеса на операцията, била намерена само неголяма раничка, а метастазите били буквално прегорени.

Настоятелят на църквата „Св. Николай” в с. Лямцино, Домодедовски район, о. Александър Трушин разказал, как като поставил своята икона на Св. Николай, тайно замислил по примера на Гедеон от Стария Завет „Господи, ако е такава Твоята воля, нека една икона – моята, остане суха” И на екрана ние видяхме сред обилно мироточещите образи, „сухия” Св. Николай. Свещеникът дал и духовното разбиране за видяното в Локот: особеността на всички чудеса, изпращани ни от Бог, се състои в това смирение, радост и благодат, с които те изпълват нашите души.

Православният журналист Ю. И. Шишков представил общото мнение на жителите на село Локот, че мироточенето е свързано с местно почитания старец отец Мелетий (Демин). Сега се подготвят материалите за канонизацията на този подвижник. Още от юношество станал духовно чедо на св. Йоан Кронщадски, Матвей Иванович Демин, според предсказанието на великия светец, преживял затвор, заточение, две извеждания за разстрел и починал в село Локот в 1982 г. В момента на замироточването на иконата, замироточил и кръста на гроба на стареца Мелетий.


Празнува се на 28 юли/10 август.


Името и образът на килийната икона на великия светец на руската земя преподобния Серафим Саровски, която сега стои на иконостаса на съборния храм "Света Троица” в Серафимо-Дивеевския манастир, са необичайни за православната иконография. Тази икона се нарича "Умиление” или "Радост на всички радости” На Дивеевската икона "Умиление” Божията Майка е изобразена без Младенеца в мига, когато Тя се обръща към донеслия благата вест архангел Гавриил с думите: "Ето Рабинята Господня; нека Ми бъде по думата ти”. Така че тази икона ни показва всъщност събитието на Благовещение.
В саровската килия на преподобния пред тази икона на Пречистата неизменно са били запалени седем свещници, които са заемали почти цялото пространство на стаята - като символ на седемте дара на Светия Дух. Старецът обикновено помазвал идващите при него поклонници с масълце от горящото пред иконата кандило, като изцелявал страдащите телесно и душевно. Веднъж едно доведено от богомолка дете, поразено от изобилието на светлина, започнало да тича и да лудува из килията на стареца. Майката тъкмо щяла да започне да упреква момчето, когато преподобният я спрял с думите:
- Ангел Божий играе с детенцето, майче! Как може да се спира детето в безгрижните му игри! Играй, играй, детенце! Христос е с теб!
Поради тази тайнствена уникалност на килийната икона на преподобни Серафим, дълго време, до съвсем неотдавна, не са ѝ били правени никакви копия и никъде не е имало посветени на нея храмове.
Както е известно, през земния си живот преподобният нито веднъж не е стъпвал на дивеевска земя, но въпреки това са му били открити не само текущите събития на манастирския живот, но и бъдещата съдба на обителта, на която той предрекъл невиждано духовно величие. Веднъж старецът Серафим дал на дивеевските сестри хиляда рубли и им наредил да построят още една голяма килия, като казал:
- В нея ще живее Високопоставена Господарка!
Обитателките на манастира си помислили, че при тях ще дойде да живее някоя "благородна госпожа - дворянка”, но килията все пустеела. И когато преподобният завършил земните си дни, саровските монаси предали направо в тази килия иконата "Радост на всички радости”, пред която старецът Серафим обикновено коленопреклонно се молел и пред която бил заминал при Господа. Едва тогава сестрите разбрали за каква Господарка е бил говорил старецът.
Никой не помни със сигурност точно кога и как е била пренесена чудотворната икона от Саров в Дивеево. Но скоро след това в дивеевската килия устроили манастирска трапезария, а сред народа тръгнала благочестивата мълва, че иконата сама невидимо е преминала в Дивеевската св. обител.
Нарисуваната неизвестно от кого върху обвита с плат кипарисова дъска икона "Радост на всички радости” тогава не е имала обков и дивеевските сестри с любов са я украсявали със сплетени с молитва венци от полски цветя. А след построяването на съборния храм "Св. Троица” (строежът е започнал през 1848 година, петнадесет години след преставянето на стареца), иконата е била пренесена там и е била украсена с позлатен сребърен обков.
Оттогава тази икона е била прославена с многобройни чудеса. В Дивеевската обител честването на чудотворната икона се е извършвало на 28 юли по стар стил (на същия ден, в който се чества и Смоленската икона "Одигитрия”). С канонизацията на преподобния Серафим през 1903 година този ден по Божи Промисъл постепенно е станал един от най-почитаните в Православна Русия.

Тропар, глас 4
Нека всички, които сме обременени от грехове, да коленичим с умиление пред Богородица, като целунем чудотворната ѝ икона "Умиление” и въззовем със сълзи: "Владичице, приеми молението на недостойните Твои раби и ни дарувай великата Си милост”.

Кондак

Като подражавам на неплодната смоковница аз окаяният, не принасям плод на умиление и се страхувам да не бъда посечен, но като съзерцавам твоята чудотворна икона „Умиление”, Владичице, ридая от сърце и ти пея: „Умили се, Благосердна, и на моето окаменено сърце и благоволи да ми дариш душевно и сърдечно умиление”.


Текст: Русенска Митрополия

Views: 1279 | Дабавено от:: kd503_b | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Регистроция | Влез ]
Търсене
Календар
«  Август 2012  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©