Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаСъбота, 05.18.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 18
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » 2012 » Ноември » 2 » Любовта и молитвите за починалите или Хелоуин
10:29 PM
Любовта и молитвите за починалите или Хелоуин
Във връзка с постъпили запитвания в канцеларията на Русенска митрополия свързани с чуждия на Православната традиция празник Хелоуин публикуваме статията на г-н Адриан Кокошила:

Хелоуин се празнува всяка година на 31 октомври. Нощта в края на октомври се счита за момент когато духовете на починалите идват в света на живите. За да се предпазят живите прибягвали към различни ритуали: носели маски, вдигали шум, палели огньове и т.н., за да изгонят духовете на починалите.

Как се е стигнало до Хелоуин?
Православна църква празнува в първата неделя след Петдесетница „Денят на Всички светии” (Всех святих). Същото нещо е празнувала и Римокатолическата църква до осми век, когато папа Григорий III е преместил Денят на Всички светии на 1 ноември. Вечерта преди Всички светии е станала „all hallows eve” - Halloween (Хелоуин). Починалите започнали да всяват в живите било то страх, било то подигравки - създавайки карнавални герои.
Да не забравяме, че в народната румънска вяра съществува още една нощ на ужасите, на 29 срещу 30 ноември, известна като „Нощта на Свети Андрей”, когато живите се опитват да се защитят от призраци чрез намазване на вратите и прозорците с чесън.

Хелоуин измества любовта и молитвите за починалите
Печален е начинът, по който хората реагират през този ден. Не ходят на църква в деня за възпоменание на починалите (задушница, 3 ноември т.г.), но не отсъстват от партитата посветени на Хелоуин. Избягват да произнесат молитва за починалите, но полагат всички усилия, за да украсят къщата и се облекат според изискванията на нехристиянските обичаи на този ден.
Вярно е, че Църквата нарича починалите „усопших” (т.е. заспали), термин, който означава „състояние от което можеш да се събудиш”. Но Църквата не говори за починалите, като преминаващи от един начин на съществуване в друг, с цел да ни сторят зло. Тяхното поменаване не се извършва веднъж годишно, и то не от страх, а от любов към тях.
Не забравяйте, че в деня, в който се отслужва св. Литургия свещеникът изважда частици от просфората (хляб) за живи и починали. Те се поставят на св. Дискос, заедно с Агнеца (част от просфората, която представлява Христос), за да може Неговата любов да се разпростре и върху тях. Нужно е да уточним, че по време на Божествената Литургия, Агнецът се претворява в Тяло и Кръв Господни. Така частиците (които представляват починалите), участват в светостта чрез присъствието си до Христовото Тялото на Светия Дискос. Те не стават за християните вдъхновители за костюмация, която в повечето случаи носи призрачен отпечатък.

Вместо да прибягваме към преобличане на цялото семейство в призраци и вампири, по-добре да се научим, че целта на нашия живот е придобиване на уподобяване с Христос. Имайте предвид, че възкресението не е свободноизбираемо. Бог да ни укрепява да не вършим делата на мрака, защото е писано: „които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане” (Евангелие от ев. Йоан, глава 5, стих 29).

Адриан Кокошила

www.crestinortodox.ro


Views: 302 | Дабавено от:: kd503_b | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Регистроция | Влез ]
Търсене
Календар
«  Ноември 2012  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©