Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаСъбота, 05.18.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 18
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » 2012 » Ноември » 2 » Тържествено беше отбелязан храмовият празник на Копривецката св. обител „Св. Петка”
10:15 PM
Тържествено беше отбелязан храмовият празник на Копривецката св. обител „Св. Петка”
На 14 октомври 2012 г. Копривецката св. обител „Св. Петка” отбеляза молитвено своя храмов празник. Тази година богослуженията бяха предвождани от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. Съслужиха му архимандрит Емилиан – отговорник за манастирите в Русенска епархия, ефимерият свещ. Серафим Великов, прот. Райко Василев от Великотърновска епархия и митрополитският протодякон Кирил Синев.

Богослуженията започнаха с празничната утреня, като на определеното место с камбанен звън и с песнопението „Владику и Священоначалника” Негово Високопреосвещенство бе посрещнат от клира и народа. Храмът се оказа тесен да събере стотиците поклонници, дошли да уважат духовното тържество.

Освен жителите на с. Копривец и района на гр. Бяла, тази година поклонници бяха дошли от гр. Горна Оряховица. От гр. Русе, Русенска митрополия също беше организирала поклонническа група, предвождана от Милен Бакалов.

Тържествено бяха изпети песнопенията на утренята, които тази година, според типика, включват стихири от възкресното богослужение, стихири в чест на св. отци от Шестия и Седмия Вселенски събори и стихири в чест на св. преподобна Параскева – Петка.

По време на светата Литургия освен клиросните певци, в пеенето се включиха и много от богомолците. Проповед прочете секретаря на митрополията Ангел Младенов.

Въпреки скромността на св. обител, основана едва в 1989 г., която Негово Високопреосвещенство сравни със скромността на св. Петка, празникът и богослуженията протекоха в тържествена и подобаваща обстановка, благодарение на трудовете на населницата на светата обител сестра Фотиния.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство произнесе проповед за живота св. преподобна Петка и значението и за българския народ. В нея той засегна и делото на честваните св. отци на Седмия Вселенски събор, благодарение на които при кръщението на св. цар Борис и обявяването на християнството за официална религия в България, ние сме получили чистото изповядване на вярата.

Изпя се тържествено „Многая лета” за духовната и светска власт, присъстващите поклонници, монасите, монахините и всички именници.

Отслужен беше водосвет, след който се осветиха приготвените корбани и приношения. Негово Високопреосвещенство поръси всички, като лично ги поздрави с празника.



Views: 270 | Дабавено от:: kd503_b | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Регистроция | Влез ]
Търсене
Календар
«  Ноември 2012  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©