Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаНеделя, 05.05.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 5
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » Архив на новините

   Подвижничеството е толкова древно, колкото и християнството, но подвижниците от първите векове не напущали света. Те живеели в градове и села, в семейства или насаме, а понякога и на малки групи. Монахът (или самотникът) още не познавал далечната пустиня. И по време, и по съвършенство отшелничеството получило първите си образци в лицето на преподобните Павел Тивейски и Антоний Велики. 


Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Той бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Нито ранната свобода, нито полученото наследство се оказали опасни за този младеж с вродена склонност към подвижничество. След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: "Ако искаш ... Прочети цялата статия »
Views: 368 | Added by: kd503_b | Date: 01.17.2013 | Comments (0)

   Между евангелските личности, които са окръжавали Спасителя, Неговият велик Предтеча заема изключително място, както по начина на своето идване на света, така и по своето неповторимо служение. 


Бележит и единствен е неговият принос при покайната проповед и кръщаване на юдеите, подготвяни за посрещането на очаквания Месия - Христос.

Неговата трагична раздяла с грешния иродов свят в окърваваната тъмница на Махеронската крепост също полага особен печат и ореол на мъченическото му 34-годишно земно поприще.

Между всички останали пророци той се отличава още и с това, че е имал предназначението да посочи с ръка Тогова, за Когото е пророкувал на света.

Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нр ... Прочети цялата статия »
Views: 297 | Added by: kd503_b | Date: 01.11.2013 | Comments (0)

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". (Мат. 3:16-17)


Съществуват свидетелства за честването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

Твърде малко са подробностите за земния живот на Господ Иисус Христос преди Неговото кръщение, които можем да намерим в страниците н ... Прочети цялата статия »
Views: 443 | Added by: kd503_b | Date: 01.11.2013 | Comments (0)

   След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден. Юдейските началници и членовете на синедриона с ожесточение и гняв виждали успехите на новото учение. След като предали Иисуса Христа на позорна кръстна смърт, те се надявали, че с Него ще загине и Неговото слово. Но сега те видели, че смирените рибари безстрашно и гръмко проповядват името на възкръсналия Христа, Който възлязъл на небето и седнал отдясно на Бога; че те правят чудеса, чрез едно допиране изцеряват болни и дават зрение на слепи; че на всички езици те разпространяват учението на Христа и че думите им, изпълнени с необикновена сила, увличат множество люде, готови с радост да напуснат своите семейства и домове, за да станат последователи Хрис ... Прочети цялата статия »

Views: 278 | Added by: kd503_b | Date: 12.28.2012 | Comments (0)

Снимки ще намерите в раздел "Снимки" !

        На 24 декември, Бъдни вечер, се състоя Рождественското тържество на децата от неделното училище при храм „Свети Пантелеймон” – квартал Гара Бяла.Преди настъпването на празника малките ученици се бяха постарали да украсят празнично параклиса. Учителките по вероучение - г-жа Атанаска Симеонова и г-жа Пенка Дамянова - бяха направили всичко възможно, за да зарадват децата. Учениците представиха драматизация за Рождество, научени по време на обучението молитви, стихотворения за Христовото раждане и песни пред своите родители и дошлите в храма за празника гости, след което получиха подаръци и лакомства.

       В тези светли дни, осенени от смиреното, изпълнено с надежда очакване на Христовото раждане, на призива на църковното нас ... Прочети цялата статия »

Views: 263 | Added by: kd503_b | Date: 12.27.2012 | Comments (0)

   "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа. "
(Йоан. 17:3)

  Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

  В Рождественската нощ пред нас отново се открива тайната на благочестието! Богомладенецът Христос се ражда във Витлеемската пещера! Синът Божи става Син Човечески. Ражда се Христос и вече Бог е с нас! Пазената от векове тайна на спасението озарява цялото творение. Изпълнило се е Божието обещание и лъчите на богопознанието достигат до всяко кътче на Божия свят. Ангели с пастирите славословят, мъдреци подир звездата пътешестват, земята принася дом на Невместимия. Ражда се Младенец - предвечният Бог!
Христос се роди, за да живеем ние, защото "в Него имаше живот" (Йоан. 1:4), и от този божествен и неизчерпаем източник на живота Той дойде, за да дари на всекиго, да имаме - според свидетелството на Благовестителя - живот "в изобилие" (Йоан. 10:10). За Неговото раждане, за настъпването н ... Прочети цялата статия »
Views: 277 | Added by: kd503_b | Date: 12.25.2012 | Comments (0)


   Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник. 


Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, ... Прочети цялата статия »
Views: 289 | Added by: kd503_b | Date: 12.22.2012 | Comments (0)


На Игнажден са именници: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена

   Апостолите Христови веднъж спорели помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос, като чул за какво спорят, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал: 


"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема" (Матея 18:2-5).

Върху това дете, което прегърнал Иисус Христос, пребъдвало Божието благословение. Според преданието това дете е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква. Като такъв той се удостоил да приеме з ... Прочети цялата статия »
Views: 329 | Added by: kd503_b | Date: 12.19.2012 | Comments (0)

   


   Св. мъченик Бонифаций бил роб на богата и знатна римлянка Аглаида. Бидейки християнин само по име, Бонифаций и господарката му живеели беззаконно, като постоянно нарушавали заповедите Христови и се предавали на своите страсти. Но веднъж у Аглаида се появило желание да има у себе се мощи от един пострадал за вярата. "Ако получа желаното – казвала тя, - ще построя църква в името на светеца, който ще ми бъде ходатай и затъпник пред Бога." Тя повикала своя роб Бонифаций и му заповядала да отиде в източните страни, където имало силно гонение срещу християните. Дала му много пари за пътни разноски и за купуване на мощи, понеже езичниците, като знаели колко много християните ценят останките на светите мъченици, продавали ги за пари. 


Бонифаций, като изслушал заповедта на господарк ... Прочети цялата статия »
Views: 1035 | Added by: kd503_b | Date: 12.18.2012 | Comments (0)



ВЪЗПОМЕНАНИЕ

На 15 декември 2012 г. се изпълват 40 дни от мирната и блажена кончина на приснопаметния

БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

МАКСИМ

(1914-2012)

„Ще бъдат похвалени всички прави по сърце” (Пс. 63:11)
„Блажени са мъртвите,
които умират в Господа отсега…,
нека починат от трудовете си:
делата им вървят заедно с тях.”
(Откр. 14:13)

Със свещено и искрено преклонение отдаваме достойна почит на нашия блаженопочивш Предстоятел, чийто живот бе изпълнен с ревностно и жертвоготовно служение на Бога, на родната Българска православна църква – Българска Патриаршия, на благочестивия български народ и на патриотичния дълг къ ... Прочети цялата статия »
Views: 307 | Added by: kd503_b | Date: 12.15.2012 | Comments (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Търсене
Календар
«  Май 2024  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©