Официален сайт на параклис "Св.Пантелеймон" - кв.Гара Бяла, гр.БялаНеделя, 05.05.2024
Св.Пантелеймон
Ден: 5
Меню
Вашата оценка
Оценета сайта!
Гласували: 31
Влез
Кой е тук?

На линия са: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Main » Архив на новините
"Страх ме е как ще изкараме зимата -  нямаме нито храна, нито дърва." - Казва Отец Иван в интервю за вестинк "България Днес". Нека да му помогнем като дарим поне малко! Банковите сметки можете да намерите на неговия сайт: http://svetinikolai.org/index.php Благодарим Ви!
Views: 326 | Added by: kd503_b | Date: 10.11.2012 | Comments (0)

     На 23.09.09.2012 г. - 1 Неделя след Неделя подир Въздвижение; Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител; Св. мчца Ираида - в параклис „Свети Пантелеймон”, кв.Гара Бяла, се откри новата, четвърта по ред, учебна година на прицърковното училище.След светата литургия, отслужена от предстоятеля на храма йеромонах Йосиф, децата се събраха отново в храма, за да продължат усърдно своят труд в изучаване на Божиите истини.Въпреки това, че им беше трудно да се разделят с любимите игри в неделя, те бяха заредени с енергия и нетърпеливи да се съберат отново с другарчетата си- братя и сестри във вярата. Някои от децата вече редовно се включват в изпълнението на песнопенията от светата литургия, което особено радва и впечатлява присъстващите енориаши.

       „Доброто се постига с много труд и възпитание! - казва Ловчанският митрополит Гавриил в свое слово - Трябва да се стремим да има хармония между интелектуалното образование и образованието на човешкото ... Прочети цялата статия »
Views: 330 | Added by: kd503_b | Date: 09.23.2012 | Comments (0)

Вие можете да гласувате като натиснете: ТУК  
Views: 329 | Added by: kd503_b | Date: 09.15.2012 | Comments (0)

                             

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време. 


На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

На Кръстовден се спазва строг пост.

Въ ... Прочети цялата статия »
Views: 1653 | Added by: kd503_b | Date: 09.14.2012 | Comments (0)

         В неделя, 09.09.2012, се проведе трудов ден за окопаване и почистване на цветната градина до храма. С тази отговорна и нелека задача се заеха децата от прицърковното училище - Габи, Биянка, Ради, Егор, Галин, Миленка. С подкрепата и помощта на техните няколкогодишни приятели - учителките г-жа Пенка Дамянова и г-жа Атанаска Симеонова, сръчните и трудолюбиви деца се пребориха с бурените и тревите в градината. Особено ентусиазирани бяха най-малките. Един от тях - Ради, през цялото време неуморно почистваше, изнасяше бурени, съчки и изсъхнала трева от градината. Неговите по-големи сестри - Габи и Биянка, енергично окопаваха почистените места, като помагаха и на другите. Галин, Егор и сестра му - Милена не останаха назад в трудовата дейност. Те с голямо желание също почистваха градината и донесоха бели камъни, които помогнаха за оформянето на цялостния естетически вид на градината. След основното почистване на изсъхналите треви и цветя децата донесоха во ... Прочети цялата статия »

Views: 354 | Added by: Prosvetitel | Date: 09.13.2012 | Comments (0)

 Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица. 

На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Ана, които светата Църква нарича "богоотци".
Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните.
Всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия.
На един от големите празници Йоаким дошъл със св ... Прочети цялата статия »
Views: 273 | Added by: kd503_b | Date: 09.09.2012 | Comments (0)

  На 1 септември, в деня на св. Симеон Стълпник, е началото на църковната година. По този повод в цялата страна ще бъдат отслужени св. литургии и молебени за благоденствието на българския народ. 


В миналото началото на новата църковна година се е наричало също "началото на индикта". През VІ век по времето на имп. Юстиниан I Велики във Византия е въведено календарното летоброене по индикти (грц. индиктион, от лат. indictio = "обявяване") - периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци. Самата дума индикцио в Римската империя е била използвана за обозначаване на точната сума данъци, дължими всяка година, като по този начин с новия индикт на императора започвала новата финансова година на империята. Според някои специалисти системата на индиктионите има египетски произход. Официалното византийско изчисляване, т. нар. индиктиони на св. Константин Велики, започвало на 1 септември 312 г. Във Византия обаче църковната година не в ... Прочети цялата статия »
Views: 342 | Added by: kd503_b | Date: 09.01.2012 | Comments (0)

Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан

На днешният ден правосланите християни спазват строг пост!

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила тоя ден пост.

Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали, че мислели да виждат в него Самия очакван Месия – Христос. ... Прочети цялата статия »
Views: 273 | Added by: kd503_b | Date: 08.29.2012 | Comments (0)

На 27 август се празнува паметта на Св.Мчк.Фануриий. Неговото житие можете да прочете по-надолу.

Не се знае кога светецът се е представил пред Господа, защото не е известно, кога е бил обезглавен, а не е запазено и името на града. През 1500 година овчари пасели стадата си в една долина на една стръмна планина. През всичкото време се виждала на върха на страшното било светлина, която не загасвала. Кога то овчарите спечелили доста пари, помислили да се върнат по своите домове, които били много надалеч. Трима от най-смелите, смятайки, че на върха има някакво съкровище , се вързали с дебели въжета, а другите им помогнали и се изкачили на онази височина. Там имало една пещера, в която се намирали светите мощи и горял голям пламък, същият който през всичкото време виждали овчарите. На гърдите на светите мощи имало животинска кожа, върху която бил написан целият живот на светия великомъченик Фанурий, който предаваме по-надолу. 
... Прочети цялата статия »

Views: 2544 | Added by: kd503_b | Date: 08.27.2012 | Comments (0)

От 12 до 13 Август Иконата на "Умиление" от с. Локот, Брянска област беше в град Бяла. 


Чудото с мироточенето от иконата „Св. Богородица - Умиление” в с. Локот, Брянска област

Собственикът на иконата на Св. Богородица (Серафимо – Дивеевска) „Умиление” Виктор Владимирович Ремезов разказал как в 1994 г., влизайки със съпругата си в магазина „Детски свят” купили два останали стари календара с изображение на любимата им икона на преподобния Серафим Саровски и ги окачили в дома си.

В началото на ноември 1999 г., в три часа посред нощ, Наталия Николаевна почувствала благоухание. Решили да поставят иконата в рамка, и обръщайки я, видели, че от другата страна се проявил лика на Майката Божия. Извикали свещеник, изпели акатист и иконата замироточила. Тя мироточи и до днес, с изключение на периодите на Великия пост. Направили и двустранен обков, като от другата страна този обков следва рисунъка на проявилия се образ, а на главата на ... Прочети цялата статия »

Views: 1278 | Added by: kd503_b | Date: 08.13.2012 | Comments (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 »
Търсене
Календар
«  Май 2024  »
НедП-нВ-тС-рЧ-твП-тС-а
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив
Подобни сайтове
  • Русенска Епархия
  • СВ.Синод - Българска Православна Църква
  • Двери.БГ
  • Бъди Верен
  • Православно християнче
  • Православието
  • Православно Помагало
  • Бърз Коментар
    Generated image
    Generated image
    Generated image
    Българският ПРАВОСЛАВЕН каталог в Интернет - Pravoslavieto.com
    Website counter
    Copyright Параклис СВ.Пантелеймон - Гара Бяла ©